SEO
Hoe kom ik bovenaan in Google?
Iedere bedrijfseigenaar wil natuurlijk zo goed mogelijk online gevonden worden. De beste en meest winstgevende manier om dit te bereiken is door hoog in Google te komen. De meeste ondernemers vragen zichzelf op een bepaald moment dan ook af: “hoe krijg ik mijn bedrijf hoog in Google?” Dit kan op 2 manieren: namelijk met behulp van SEO of SEA.
Wat is SEO en SEA?
SEO (zoekmachineoptimalisatie) verwijst naar een reeks activiteiten die zijn ontworpen om de vindbaarheid (en dus de zichtbaarheid) van je website in zoekmachines zoals Google te vergroten. Denk aan o.a.: zoekwoordonderzoek, linkbuilding, contentcreatie etc.
Het doel van zoekmachine optimalisatie is om jouw site als het beste zoekresultaat (in de hoogste posities) voor een zoekopdracht te laten weergeven, wat leidt tot meer organisch (gratis) verkeer.
Hoe een zoekmachine beslist wat ‘beste’ is, hangt af van meer dan 200 verschillende factoren, zoals autoriteit, relevantie voor de vraag en laadsnelheid, etc. Omdat het een complex proces is dat continue verandert, huren bedrijven gespecialiseerde SEO bureaus in voor hun zoekmachine optimalisatie.
SEA (zoekmachine-advertenties) verwijst naar een vorm van adverteren waarbij adverteerders betalen om hun advertenties te laten verschijnen op de zoekresultatenpagina’s van zoekmachines zoals Google en Bing.
Zowel bij SEO als SEA gaat het er dus om dat wanneer een zoeker een zoekopdracht uitvoert die relevant is voor het product of de dienst die je aanbiedt, jouw website (advertentie) bovenaan de zoekresultaten verschijnt.
Bij SEA betaalt de adverteerder iedere keer dat er iemand op zijn advertentie klikt. Iedere bezoekers naar de website kost dus geld. Bij SEO is dit niet het geval omdat de website in de ‘niet-betaalde zoekresultaten’ verschijnt.
Daarnaast wordt zoekmachine optimalisatie ook als waardevoller gezien omdat zoekmachinegebruikers meer vertrouwen hebben in de niet-betaalde (organische) zoekresultaten. Hierdoor worden ze sneller klant dan wanneer ze via een advertentie op je website terecht zijn gekomen.
Ook klikken veel meer gebruikers op de organische resultaten, waardoor goede SEO niet alleen betere, maar ook meer bezoekers en klanten op kan leveren. Waarschijnlijk weet je al dat SEO je veel op kan leveren aan nieuwe klanten en omzet.
Het probleem is alleen dat al deze omzet op dit moment naar jouw concurrenten gaat die wél bovenaan de zoekresultaten van de zoekmachines staan. Hoe optimaliseer jij je website en versla je al je concurrenten die op dit moment hoger scoren? En is dat überhaupt wel mogelijk in jouw situatie?
De enige manier om jouw website bovenaan, in de topposities van Google te krijgen is door middel van websiteoptimalisatie. Dit is ook wel bekend als SEO (Search Engine Optimization ofwel zoekmachine optimalisatie in het Nederlands).
Wat is website optimalisatie?
Omdat 95% van al het zoekverkeer naar jouw producten en diensten op de bovenste zoekresultaten klikt, zijn dat de websites die er met de klanten vandoor gaan. Dit zijn namelijk de bedrijven waarmee de zoeker contact opneemt.
Staat jouw website niet in de bovenste 3 zoekresultaten? Dan is deze waarschijnlijk waardeloos. Net als vrijwel alle andere websites die meer geld kosten dan opleveren. SEO is de oplossing om je (online) concurrenten te verslaan.
Website optimalisatie is het (voortdurende) proces om een website beter te laten scoren in zoekmachines zoals Google en Bing. Zoekmachines hanteren meer dan 200 criteria om te bepalen hoe hoog een website verschijnt in de resultaten.
Een goede SEO-specialist weet precies hoe een zoekmachine werkt en hoe hij beter op deze criteria kan inspelen dan alle concurrentie. Zo kan hij jouw website hoger in de zoekresultaten laten verschijnen, zodat deze gevonden wordt door potentiële bezoekers.
Kortom: hoe hoger jouw website in de zoekresultaten staat, hoe meer potentiële bezoekers jouw site zullen vinden. Daarnaast draagt website optimalisatie bij aan een betere gebruikerservaring van je website en verbetert het de vindbaarheid van specifieke pagina’s op je site.
Doordat de online concurrentie tegenwoordig zo groot is kan vaak alleen een hele goede SEO expert blijvende resultaten bereiken waar je bedrijf echt wat aan heeft. Dit wordt ook wel een zoekmachine optimalisatie specialist, marketeer of consultant genoemd.
On-page en off-page optimalisatie
Zoekmachine optimalisatie bestaat uit twee onderdelen. De vele criteria die zoekmachines toepassen zijn te verdelen in on page optimalisatie en off page optimalisatie:
Wat is on page SEO? Hierbij gaat het om het optimaliseren van de inhoud (content) op je website en de techniek achter je website.
Wat is off-page SEO? Hierbij gaat het om factoren buiten je eigen website, bijvoorbeeld het verkrijgen en optimaliseren van backlinks naar je website.
Wat zijn SEO teksten?
Een belangrijk onderdeel van on-page optimalisatie is het schrijven van SEO teksten. Je vraagt je misschien af wat dat is. Hiermee wordt gedoeld op het schrijven van teksten die zijn geoptimaliseerd voor zoekmachines. Dit is dan ook één van de gebieden waarop een goed SEO bureau een specialist is.